Har du lyst til at se, hvad vi laver?

 

Nu er der mulighed for at kigge med, når vi udgraver et offerfund fra bronzealderen på VejleMuseerne i Spinderihallerne.

Vi arbejder i udstillingen på museet både lørdag d. 10/6 og lørdag d. 17/6 fra kl. 11-14. Museumsinspektør Christian Juel fra VejleMuseerne vil samtidig holde oplæg om, hvad offerfundet kan fortælle om bronzealderens samfund og offertradition.

Fundet er et detektorfund, som er blevet taget op i en søjle af jord (præparat) og derefter skal udgraves under kontrollerede forhold for at beskytte genstandene bedst muligt.

En røntgenfotografering af præparatet har vist, at jordklumpen indeholder to meget store og sjældne bronzeringe, såkaldte vulstringe. Disse bronzesmykker har formentlig været båret som overdimensionerede ankelringe og er blevet ofret til guderne. Derudover kunne der ses rester af organisk materiale, der er bevaret af kobbersaltene fra bronzen. Måske rester af en læderpose eller strå der har været pakket omkring genstandene?

Der er i Danmark ind til nu kun kendskab til 20 andre vulstringe, men de er også fundet flere andre steder i Europa. Man forestiller sig, at det er rejsende håndværkere, der har lavet dem, idet de forskellige fund ligner hinanden meget.

Der betales 20 kr. pr. pers. til VejleMuseerne for at få adgang til Christian Juels oplæg og samtidig se arbejdet med at udgrave fundet.

Se mere på VejleMuseernes hjemmeside her http://www.vejlemuseerne.dk/event/176-live-udgravning-p%C3%A5-kulturmuseet

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.